AKTUELNO

Video pod nazivom “Ja u zoološkom vrtu” (“Me at the zoo”) još uvek je dostupan na Youtube-u.

"Ja u zoološkom vrtu" je prvi video snimak ikada emitovan na YouTube-u i on danas slavi 14. rođendan. Ima više od 66 miliona pregleda i 2,2 miliona lajkova. Evo kako se pisala istorija.

Prvi video na YouTube je postavljen pre tačno 14 godina i jedan dan.

23. aprila 2005. godine ga je postavio jedan od koosnivača platforme Džavid Karim sa korisničkim imenom “jawed”. On je istog dana napravio i nalog na YouTube-u.

Video je snimio njegov drug iz srednje škole Jakov Lapicki.

Snimak u trajanju od 18 sekundi napravljen je u zoološkom vrtu u San Dijegu, a u kadru je Karim sa slonovima u pozadini.

LA Times je istakao da je ovaj snimak "odigrao ključnu ulogu u fundamentalnoj promeni načina na koji ljudi konzumiraju medije”, ali i da je predstavljao uvod u eru snimaka u trajanju od jednog minuta.

Youtube je još uvek bio u razvojnoj fazi u vreme kada je Karim postavio snimak na platformu, a zvanično je počeo da radi u decembru 2005. godine.

Foto: Pixabay.com

Samo godinu dana kasnije Gugl ga je kupio za 1,6 milijardi dolara, a ostalo je istorija.

Youtube danas nije samo jedna od najvažnijih društvenih mreža, već i najveća platforma za "streaming" na svetu.

Na dnevnom nivou korisnici pregledaju više od milijardu sati sadržaja.

Video pod nazivom “Ja u zoološkom vrtu” (“Me at the zoo”) je još uvek dostupan na Youtube-u, a danas ima više od 66 miliona pregleda, 1,8 miliona lajkova, 69 hiljada “dislajkova”, kao i preko 2,2 miliona komentara.

#Rođendan

#Youtube

#snimak

'