AKTUELNO

Ubrzavanje vašeg kompjutera uopšte ne mora da bude tako skup poduhvat

Ako kompjuter nije u stanju da izađe u susret svim vašim potrebama, ne morate odmah da počnete da razmišljate o skupoj zameni. Na svu sreću, možete da investirate realtivno malu količinu novca - i učinite da vaš PC bukvalno preko noći može da postane brži.

Ubrzajte svoj PC uz SSD

Ovo je najočigledniji način da znatno unapredite brzinu svog kompjutera ako i dalje u sebi ima mehanički hard disk (HDD). Ako ga zamenite sa SSD-om, imaćete utisak kao da ste seli za potpuno nov računar jer će ubrzati vreme podizanja sistema, prebacivanja fajlova i generalni rad sistema.

Ova nadogradnja je sada prilično jeftina i ako provedete malo vremena na internetu ili gledajući ponude lokalnih prodavnica možete da naiđete na 500GB SSD za 80 evra.

Dodajte RAM za multitasking

Ako vaš kompjuter ima problema da u isto vreme obavlja nekoliko zadataka, nedovoljna količina radne memorije može da bude krivac. Minimum koji bi kompjuter trebalo da ima je 2GB radne memorije ako želite da Windows radi kako treba, ali i kompjuteri sa 4GB radne memorije ponekada mogu da budu spori ako vam je otvoreno nekoliko programa, imate brdo tabova u Chrome brauzeru ili ste pokrenuli zahtevniju igru.

Ipak, sve to može da se promeni za relativno malo novca ako počnete da obraćate pažnju na akcije - pogotovo na one na internetu, jer za oko 60 evra možete da nađete 8GB DDR4 RAM-a, ili 6GB DDR3 radnu memoriju za otprilike isti novac. Najvažnije je da prvo proverite koju vrstu memorije koristi vaš kompjuter.

Razmislite i o unapređivanju procesora

I vremešni procesor može da bude razlog za sporiji rad kompjtera, Međutim, njegova zamena vrlo često podrazumeva i zamenu matične ploče - zbgo čega je ovaj poduhvat skuplji - ali ne baš uvek. Ako imate stariji AMD sistem, možete da prođete jeftinije. Pošto mnogi AMD sistemi podržavaju skromnije procesore, prebacivanje na moderan CPU može da ubrza vaš kompjuter.

Sa druge strane, Intel znatno češće menja svoje matične ploče i njegovi čipovi su skuplji. Zamena Intelovoih čipova u većini slučajeva nije isplativa investicija. Takođe, važno je da proverite da li je novi čip kompatibilan sa vašom matičnom pločom.

Gejming ne mora da bude skup

Želite da napokon uživate u novim igrama? Uprkos onome što će vam mnogi reći, taj poduhvat ne mora da bude skup. Nvidia GeForce GTX 1050 (130 dolara na internetu) pruža odlične performanse za e-sports ire, a dozvoliće vam da igrate i nove igre sa konzola koje rade sa 30 frejmova u sekundi sa Ultra podešavanjima za grafiku i do 60 frejmova u sekundi.

Poboljšajte hlađenje, i poboljšaćete performanse

Ako vam se PC stalno greje i izbacuje prašinu, možda vam je stara termalna pasta koja "povezuje" procesor sa matičnom pločom. Ako niste vični tehnologiji, najbolje da je odnesete svoj okmpjuter u servis kako bi ga potpuno očistili i zamenili termalnu pastu, i sve ovo će vas koštati oko 20 evra.

#Kompjuter

'