AKTUELNO

Silvija (32) iz Netuna, 60 kilometara južno od Rima, doživela je sudbinu velikog broja žena koje ostanu trudne zbog čega budu prekorene od poslodavca, a neke čak i dobiju otkaz. Mnoge žene odustanu od pokretanja pravnog postupka, ali Silvija nije želela da odustane jer "nije u redu da se oni izvuku" kako je i sama rekla.

Radila je dve godine u prodavnici u trenutku kada je zatrudnela i onda je usledio šok kada je saznala da ju je poslodavac registrovao kao "povremenog radnika" i da joj nikada nije uplaćivao doprinose.

"Trudna sam ostala bez posla, bez prava na porodiljsko odsustvo, bez ikakve nadoknade", rekla je Silvija.

Ona je trenutno kod kuće sa petomesečnom bebom i sudi se sa poslodavcem u nadi da će dobiti neku nadoknadu u vidu obeštećenja ali samo "da se oni ne izvuku nekažnjeno".

"Kada sam se zaposlila nisam znala za neke pojedinosti kao što su da su me prjavili sa srednjom školom. Sve sam saznala kada sam zatrudnela. Ispostavilo se da radim u kategoriji "sa povremenim učinkom" zbog čega nemam pravo na doprinose", objasnila je.

Kako Silvija kaže radila je za platu od 700 evra za 40-časovno radno vreme, a ako bi bila bolesna ili uzela slobodne dane, taj iznos bi se smanjio na 500 evra. Svakog meseca je morala da potpiše fakturu i plata je onda bila knjižena na njen račun.

Naravno, prekovremeni sati joj nikada nisu bili plaćeni čak ni dok je radila kao trudnica.

"Znam da sam bila naivna, ali sam im verovala", objasnila je.

Kada ih je pozvala da joj objasne o čemu je reč oni su je samo hladnokrvno "oduvali" rekavši da je "o tome trebalo da misli pre nego što je ostala trudna i da je kriva što im nije na vreme javila kako bi joj našli zamenu".

Od tada je ponašanje prema njoj bilo ravno mobingu.

"Ostavili su me samu da radim čak sedam meseci zbog čega mi je pretio pobačaj. Bila sam toliko pod stresom na kraju sam završila u bolnici, prekinuli su odnos sa mnom preko poruke na Vacapu", objašnjavala je vidno uznemirena devojka.

Ona je predala molbu za prekid rada ali na formalniji način što su odmah odbili i odgovorili opomenom.

Silvijina beba sada ima pet meseci što joj je najveći uspeh u životu. Zbog toga se nimalo ne kaje, ali je shvatila da sve desilo pod lošim okolnostima.