AKTUELNO

Australijska aviokompanija Kvantas uspela je da realizuje najduži let bez sletanja koji je trajao skoro 20 sati od Njujorka do Sidneja.

Kompanija je želela da proveri dokle idu granice izdržljivosti putnika i da li su letovi koji traju skoro ceo dan podnošljivi, a porobni let nazvan je "Project Sunrise".

Avion je prešao ukupno 16.015 kilometara leta, a putnici su se vozili 19 sati i 16 minuta, kao što je i planirano.

- Ohrabrivali smo putnike da konzumiraju mnogo kafe za vreme leta - kazao je Fil Keps iz osoblja Kvantasa. Australijska aviokompanija namerava da pomeri granice dugih letova, a najavljuju da ce ovakvi letovi biti dostupni svima 2022. ili 2023. godine.

Na ovom letu je ipak letelo samo 50 osoba, a u tu cifru je ubrojana i posada, ali i istraživači koji su beležili sve što se dešava za vreme leta, prenosi portal Klix.ba.

Kvantas je u saradnji sa istraživačima hteo da proveri kako putnici reaguju na razne stvari, od potrebe za spavanjem, do jet laga.

Osim toga, volonteri su na sebi imali opremu koja je pratila kako se njihovo telo ponaša i reaguje na promene tokom leta.

Let je prošao bez problema i prema prvobitno zamišljenom planu. Ova kompanija planira da sprovede identično testiranje za mesec dana, kada ce leteti od Londona do Sidneja.

#Avion

'