AKTUELNO

Problem broj jedan za zemlje Zapadnog Balkana nije islamski ekstremizam nego albanska mafija, izjavio je profesor Univerziteta za evropske i američke studije Džon Nomikos.

Prema statistici Ujedinjenih nacija, albanska mafija drži celokupnu trgovinu narkoticima u Evropi, kao i najveći deo trgovine ljudima na ovim područjima - ona već decenijama predstavljala najvažniji kriminalni problem u Evropi.

Publicista i novinar Marko Lopušina rekao je da je albanska mafija i pre 20 godina predstavljala najvažniji kriminalni problem u Evropi.

Foto: TvPink Printscreen

- Prema statistici Ujedinjenih nacija i Biroa za borbu protiv narkomanije, od tri hiljade milijardi dolara, kolika je vrednost svetskog tržišta trgovine narkoticima, albanska mafija drži oko 80 milijardi – naveo je Lopušina i dodao da se centrala albanske mafije nalazi u Tirani i da ima podršku državnog vrha Albanije, kao i da ima naklonjen stav vlada Turske, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, naročito Švajcarske i Češke, ali i Velike Britanije.

Profesor doktor Ilija Kajtez sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost rekao je da je saglasan sa stavom da je albanska mafija problem broj jedan zemljama Zapadnog Balkana.

Foto: TvPink Printscreen

- Treba istaći činjenicu da smo mi Srbi, na Balkanu u najvećoj mogućoj meri ugroženi sa ova dva faktora, od kojih je jedan islamski fundamentalizam, a drugi albanska mafija – naveo je Kajtez i objasnio da su ove dve strukture u veoma dobrim odnosima saradnje.

Kako je objasnio albanska mafija je čedo Amerike i Zapada, koji su je i napravili, ali je sada taj problem stigao i u njihova dvorišta.

Publicista Tomislav Kresović osvrnuo se na to da se o albanskoj mafiji govori već decenijama unazad, te da o tome govori Kevin Raufer u svojoj studiji u kojoj jasno upozorava da je albanska mafija pretnja Evropi.

Foto: TvPink Printscreen

- Ja ipak mislim da je albanska mafija svetska pretnja upravo zato što je povezana sa svetskim mafijaškim centrima i svetskim oligarsima – rekao je Kresović i dodao da je pitanje koje je krucijalno to ko stoji iza albanske mafije.

Prema njegovim rečima iza albanske mafije stoje svetski karteli, organizovana globalna korporativna i politička mafija. Kako je objasnio to su moćni mafijaški sistemi u sistemima vladavine i moći u državama Zapada, te da oni koegzistiraju pošto politička kultura koristi mafiju kako bi ostvarila svoje ciljeve.

#Albanija

#EU

#Mafija

#Srbija

'