AKTUELNO

Posle SAD-a najviši predstavnici više zemlja Evrope i sveta gotovo su jednoglasno pozvali na smirivanje tenzija i deeskalaciju situacije na Bliskom istoku posle napada Irana dronovima i raketama na Izrael u noći između subote i nedelje.

Olga Izrael, potpredsednicu NVO Monitor, za Pink iz Izraela je rekla da se još uvek oseća tenzija u vazduhu iako donekle situacija u Izraelu deluje kao da je sve najnormalnije.

- I mi smo negde u neverici da je ispaljeno na nas preko 300 raketa uključujući i balističke i krstareće rakete i dronove a na svakom je bil opreko 20 kg eksploziva, a da zapravo nije bilo ni jedne žrtve, jedna devojčica je povređena i gotovo da nije bilo nikakve velike materijalne štete - rekla je ona.

Kako je navela to ne umanjuje dramatičnost napada i to ne umanjuje istorijski momenat da je Iran po prvi put nakon ovolikih godina odlučio se da direktno sa svoje teritorije napadne Izrael.

- U prvih 24 do 36 časova bilo neizvesno da li će Izrael da napadne. Čuli smo apele kako iz Vašingtona tako i iz drugih zemalja, koje su između ostalog pomogle Izraelu da se odbrani, da se situacija smiri i da ne dođe do dalje eskalacije i kontranapada. Međutim, jutros opet čujemo vesti koje ukazuju da će biti nekog odgovora. Da li će odgovor biti proporcionalan ja sumnjam. Onda se nameće pitanje da li će Iran odgovoriti opet na taj napad - kaže Izrael.

Kako navodi ono što je ohrabrujuće je da Izrael nije sam u ovoj situaciji i ono što je proizašlo iz Iranskog napada je jačanje regionalne saradnje i ponovni odlični odnosi sa SAD-om.

Ona dodaje da su se u poslednjih nekoliko nedelja odnosi Izraela i SAD-a bili ohladili i da su se sada posle Iranskog napada ponovo poboljšali.

- Ali i više od toga Saudijska Arabija, Bahrein, UAE, Jordan svi se skoncentrišu u koordinisnai odgovor Iranu što je vrlo ohrabrujući momenat jer smiruje region - dodala je Izrael.