AKTUELNO

Izaslanik UN za Bliski istok Nikolaj Mladenov osudio je palestinski napad na Zapadnoj obali u kojem je jutros ubijena jedna 17-godišnja Izraelka, a ranjeni su njen otac i brat.

- Nema ništa herojskog u ubistvu. Ništa. To je kukavički akt, dostojan prezira -  napisao je on na Tviteru.

U pojasu Gaze je glavni lider Hamasa Ismail Hanije pozdravio napad, označivši ga “ herojskom operacijom”. On nije preuzeo odgovornost, ali je pohvalio napadače, rekavši da “ bez obzira ko su oni jesu sinovi Jerusalima i ove svete zemlje”. ; Aludirajući na svetilište u Jerusalimu apelovao je na Izraelce da se klone tog “bureta baruta”. Izraelka je poginula u eksploziji kraj jevrejskog naselja Dolev na Zapadnoj obali. Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izrazio je saučešće porodici i zarekao se da će goniti počinioce i ojačati jevrejsko naseljavanje okupirane Zapadne obale.

Predsednik Izraela Ruven Rivlin je napad označio gnusnim i naveo u saopštenju da je šokiran i ožalošćen zbog pogibije tinejdžerke. Otac, sin i ćerka bili su kraj jednog izvora kada se eksplozija dogodila. Ostalo je nejasno da li je eksplozivna naprava bila podmentuta ranije ili je bačena na njih. Napetost je pojačana na Zapadnoj obali, a podstaknuta je nedavnim sukobima Palestinaca i izraelske policije na mestu u Jerusalimu, svetom i  za muslimane i za Jevreje. Nasilje ključa na Zapadnoj obali već mesecima otkako je predsednik SAD Donald Tramp priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela u decembru 2017.

Palestinci planiraju da proglase nezavisnu državu u pojasu Gaze na Zapadnoj obali s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom. Sve te teritorije okupirao je Izrael u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

#Ujedinjene nacije

'