AKTUELNO

Najveći italijanski poljoprivredni sindikat je danas uopozorio da bi prehrambeni proizvodi koji se prodaju u Italiji i svetu, a koji u imenima imaju reference na organizovani kriminal, nanose štetu imidžu brenda "Proizvedeno u Italiji" (Made in Italy).

- Korišćenje imena s referencama na mafiju je poslovni potez koji čini veliku štetu imidžu "Proizvedeno u Italiji", korišćenjem stereotipa vezanih za mafijaške organizacije do tačke njihove normalizacije - rekao je predsednik sindikata Etore Prandini.

U sicilijanskom gradu Taormina, inače turističkoj destinaciji, moguće je pronaći "mafijaške pistaće" koji stoje odmah pored "Koza nostra lešnika", a na popularnom turističkom sajtu Tripadvajzor (Tripadvisor) se može naći poseban odeljak za "ljubitelje mafije". Takozvani "mafijaški stil" u marketingu, koji stvara milione evra, planetarni je fenomen, žali se poljoprivredni sindikat Koldireti i navodi niz "uvreda" za Italiju.

Kako navode, od Meksika do Egipta, SAD do Severne Makedonije, kafići i restorani se zovu "Koza nostra", "Kod mafijaša", "Dobra mafija", "Mafija pica"... Sindikat je na svoj užas otkrio da je u Norveškoj, "zemlji severne Evrope koja se tradicionalno svrstava medju najcivilizovanije u svetu", na sajtu javnog servisa sicilijanska poslastica kanoli naziva "mafijaškim dezertom".

#Italija

'