AKTUELNO

Sukob u EU oko datuma za Balkan. Nemačka, Holandija i Belgija su protiv rokova, Britanija i Italija za rokove... o ovoj i drugim aktuelnim temama govorili su za Novo jutro, Milan Mišić, spoljnopolitički komentator i Saša Milovanović, direktor Srpskog telegrafa.

- Datum nikada nije precizno određen, on je kao jedna mogućnost koja je uslovljena uspešnim završetkom pregovora i ispunjavanjem obaveza kandidata za ulazak u EU tako da oko toga nema spora. Zapravo imamo malo vremena da obavimo velike poslove - rekao je Milan Mišić, spoljnopolitički komentator.

Kako kaže Saša Milovanović, direktor Srpskog telegrafa, do kraja 2019. nije realno svakako. Međutim, kada srbinu kažete ući ćete 2025. ali možda i nećete, to deluje veoma loše i pesimistično.- Ja mislim da mi ne treba po svaku cenu da srljamo u EU samo da bi se reklo da smo ušli, mi treba da vodimo takvu politiku koju propagiramo i koju propagira sav civilizovan svet, pa da vidimo šta će se tu dešavati. Ako je ideja EU da ojača evroskeptike onda su uspeli u tome da poboljšaju još više sa tim što su rekli da će priključenje biti možda 2025. - rekao je Milovanović.

Foto: Printscreen

Kako kaže, sa druge strane, postoje pritisci rešavanja spora sa Kosovom, a poznato je da ne možete da razgovarate ako jedna strana ne želi da razgovara, ako Priština opstruiše pregovore godinu i nešto dana, onda vi tu nemate sa kim da pregovarate, a opet sa druge strane ta uslovljavanja prema nama su svakako blaža od onih uslovljavanja koja su upućena Prištini.

- Haradinaj sada preti EU da ako se ovo ne reši biće problema na Balkanu, znači ponovo pokazuju svoje pravo lice albanski zlikovci, ljudi koji su učestvovali u ubistvima, koji su činili najveća nedela i onda stavili kravate i proglasili se političarima uz pomoć njihovih mentora, i sada njihovi mentori ne znaju šta da rade sa njima - rekao je Milovanović.

Mišić naglašava da je mnogo pitanja koja su u opticaju, pri čemu treba naglasiti da kada se govori o prijemu u EU treba imatu u vidu nekoliko elementarnih činjenica. - Prva je da je to naša strateška orijentacija, strateška orijentacija naše države. Drugo, ta takozvana uslovljavanja su zapravo pregovori, a zapravo su ispunjavanje i evropeizacija svake zemlje koja je u ovom momentu kandidat. Pri čemu, naravno, ni jedna zemlja nije bez problema, uključujući i Srbiju - rekao je Mišić.

Foto: Printscreen

Kako kaže, svi poslovi treba da se obave do 2023. da bi se u naredne dve godine dogodilo potpisivanje ugovora sa svim članicama jer odluka treba da prema važećim pravilima bude jednoglasna.

- Kada je reč o sporu Grčke i Makedonije, to je zaista spor koji Makedoniju drži okovanu na putu u evroatlantske integracije, ne zaboravimo da je Makedonija kandidat i da se ispunila sve uslove za ulazak u NATO, osim rešenog pitanja oko imena - rekao je Mišić.

On je podsetio da je sada u opticaju nekoliko kreativnih rešenja, i da je njemu lično zanimljiva ideja da u imenu ostane Makedonija i da se doda još jedna reč, ali Makedonija kako se piše u srpskom i makedonskom jeziku sa k i j. Podseća da je pritisak i na jednu i na drugu stranu.

#EU

#Saša Milovanović

'