AKTUELNO

U javnosti se pojavila priča kako je Kijev vadio i prodavao organe svojih vojnika, po ugledu na OVK. Stravična priča podseća terorističke OVK čiji su pripadnici u zloglasnoj žutoj kući 1999. vadili organe srpskim civilima. Pojavili su se brojni dokumenti koji navodno potvrđuju da je u redovima oružanih snaga Ukrajine obavljana nelegalna transplantacija organa.

Ne isključuje se ni mogućnost saradnje, odnosno postojanje plaćenika iz OVK na prostoru Ukrajine.

Foto: TV Pink Printscreen

Novinar i književnik Veselin Dželatović, autor knjige "Srpsko srce Johanovo" podseća da su Srbi, kojima su organi vađeni u žutoj kući, stradali u doba mira, pred očima međunarodne zajednice.

- Koliko god Haradinaj i Tači, čije su ruke ogrezle do ramena u srpskoj krvi treba da odgovaraju za te zločine, toliko treba i međunarodna zajednica. Ne dozovoljavam da se rat meša sa tim - rekao je Dželetović.

Foto: TV Pink Printscreen

Podsetio je na jezive slučajeve koji su se dešavali u žutoj kući, pa i onaj koji je do detalja opisao u svojoj knjizi:

- Izgleda da su naši stradalnici bili primorani kao da su doneli organe i na taj način je trgovina uvedena u legalne tokove. Nemac dobija ime i prezima Srbina sa KiM, i kreće na put kako bi dao pare porodici i da ne kaže ništa. Kada je došao pred kuću čoveka čije srce nosi, naišao je na bodljikavu žicu, naslonio se i gledao dete u dnu dvorišta...kako mu je dete prilazilo stezao je žicu i ništa nije osečao. Kaže da kada je došao na metera od njega šavovi od operacije su hetli da popucaju. Srce je htelo da iskoči. Da li je srce prepoznalo dete, da li je to njegova autosugestija...Dolazio je više puta da vidi dete. Nakon što se majka mališana ubila jer su je Albanci silovali i nije mogla da živi sa tom sramotom, dobio je neobjašniv poriva da usvoji dete. Stric nije hteo da mu da dete, pa je prešao u pravoslavlje - ispričao je Dželetović.

Ta priča, iz njegovog romana, samo jedna u nizu i jedna od najmanje strašnih.

Pukovnik Velibor Stević ističe da u svakom ratu ima ratnih profitera koji koriste situaciju.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ako jedan ruski vojnik vredi 200 ili 300 evra, ako ga ubije snajperista, a šta da kažemo za njihove vojnike...Tamo je bilo i plaćenika. Rusko ministarstvo ne bi takve informacije plasiralo bez dokaza - naveo je Stević gostujući u Novom jutru kod Jovane Jeremić.

Autor: