AKTUELNO

Direktor "Srpskog telegrafa" Saša Milovanović govoreći o stranim investicijama u Srbiji ocenio je da je to posledica marljivog i diplomatskog rada koji traje dugi niz godina i kreće od Aleksandra Vučića, pa preko Ivice Dačića i ostalih političara koji su napravili veliki broj bilateralnih sastanaka o kojima neke vlasti nisu ni mogle da sanjaju.

- Kada vi imate prvog čoveka jedne male zemlje Srbije, koji se viđa sa svim tim predsednicima i ambasadorima tih zemalja koje ste pominjali i kad ima sastanke sa Putinom, Erdoganom, Merkelovom, svim američkim zvaničnicima onda vidite kakva je  cela ta atmosfera koja se stvorila. Vi vidite da se radi i gradi u našoj zemlji - rekao je Milovanović za Pink komentarišući novinske naslove da je Srbija dobra za investiranje Japana, kao i da ima puno investicija iz Kine u našoj zemlji.

Foto: TvPink Printscreen

- U autoput "Miloš-Veliki" investirali su Kinezi, u Morvaksi koridor – američka firma, gasovod - Rusi, železnicu – Rusi... tako da kada vidite tu disperziju najvećih sila, vidite da je Srbija postala prihvatljiva svima - naglašava Milovanović, dodajući da je to ono što daje optimizam i nekakvu snagu da se stvari pomeraju dalje.

Ali kako je rekao, na sve to ide, vređanje, omalovažavanje jednog dela opozicije, kojima ništa ne valja.

Publicista i politički analitičar Tomislav Kresović govoreći o sastanku evropskih lidera, učesnika samita G7 u Bijaricu i osvrćuči se na celokupnu situaciju u svetu, rekao je da svet u 21. veku ima neozbiljne, pohlepne političare i državnike.

Foto: TvPink Printscreen

-Ovo je vek informatike, opšte digitalizacije, ali i pohlepe i nekulture – ističe on i dodaje da skup G7 ukazuje da na svetkoj sceni nemate konglomerat ozbiljnih političara koji promišljaju o čovečanstvu, već samo o malom problemu svojih nacija i to je osnovni problem.

Kada bi se pogledala mapa danas, vi imate samo dva ozbiljna političara, a to su Putin i Si Đinping, na drugoj liniji bi bili Tramp i Merkelova, pa svi ostali.

-Iskustvo sa ovog samita pokazuje dezorjentaciju svetske politike, veliki pritisak na mnoge zemlje, posebno na Evropu, koja pati od potpunog sistema unutrašnje podele – ističe on.

#Saša Milovanović

'