AKTUELNO

Balkanski region je poznat po svojoj bogatoj istoriji, raznolikoj kulturi i spektakularnoj prirodi. Uovom vodiču kroz kulturnu raskoš Balkana, istražićemo neke od najznačajnijih gradova u Srbiji,Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, počevši od prestonice Srbije - Beograda.

Beograd, Srbija: Grad Susreta Istoka i Zapada

Beograd, prestonica Srbije, poznat je po svojoj burnoj istoriji, živopisnoj umetničkoj sceni iodličnom noćnom životu. Posetioci mogu istražiti Beogradsku tvrđavu, simbol grada, koji datiraiz antičkih vremena, kao i Kalemegdan park, gde se spajaju reke Dunav i Sava. Dalje,nezaobilazne tačke su Skadarlija, boemska četvrt sa tradicionalnim restoranima i kafanama, iSavski kej, omiljeno mesto za šetnje i odmor. Takođe, preporučuje se poseta Muzeju NikoleTesle, posvećenom slavnom srpskom naučniku.

Novi Sad, Srbija: Evropska prestonica Kulture

Na samo sat vremena vožnje od Beograda nalazi se Novi Sad, drugi po veličini grad u Srbiji.Ovaj grad je poznat po svojoj istorijskoj arhitekturi, ali i po Exit festivalu, jednom od najvećihmuzičkih festivala u Evropi. Posetioci mogu istražiti Petrovaradinsku tvrđavu, šetati Dunavskimkejom ili posetiti Muzej Vojvodine.Ukoliko dolazite u Srbiju avionom i nemate svoj auto, svakako preporuka da iznajmite automobilkod nekih od rent a car agencija, koje posluju u Srbiji. AR Rent a car Beograd ima odličnuponudu automobila i to je jedna od najvećih rent a car agencija u Srbiji.Iznajmljivanjem automobila kod ovih agencija spašavate sebe čekanja taxi vozila i velikihračuna. Rent a car Beograd je odlična opcija za sve one koji žele da obiđu Srbiju i dožive je napravi način.

Podgorica, Crna Gora: Spojevi Mediterana i Planina

Krećemo se dalje na jug, do Crne Gore, gde je Podgorica glavni grad. Podgorica je spojmediteranskog šarma i planinskih pejzaža. Posetioci mogu istražiti Stari grad, sa svojim uskimulicama i istorijskim znamenitostima, kao i prošetati po Zetskoj ulici, glavnoj pešačkoj zonigrada. Takođe, nezaobilazna destinacija je Skadarsko jezero, nacionalni park koji nudi prelepepejzaže i bogatstvo biljnog i životinjskog sveta.

Sarajevo, Bosna i Hercegovina: Grad Sjedinjenih Kultura

Prešavši granicu u Bosnu i Hercegovinu, dolazimo do Sarajeva, grada koji je bio centar pažnjetokom Olimpijskih igara 1984. godine. Sarajevo je poznato po svojoj multikulturalnosti, što seodražava u arhitekturi, kuhinji i načinu života. Posetioci mogu istražiti Baščaršiju, staro jezgrograda, gde se nalaze tradicionalne radnje i restorani, kao i obići brojne istorijske znamenitostikao što su Latinska ćuprija i Sebilj fontana. Takođe, preporučuje se vožnja žičarom do planineTrebević, koja nudi prelepe pejzaže i pogled na grad.Kada ste već u Sarajevu, probajte obavezno burek, koji kako kažu se takav može probati samou Sarajevu.

Zagreb, Hrvatska: Grad Umetnosti i Kulture

Naša kulturna avantura završava se u Zagrebu, glavnom gradu Hrvatske. Zagreb je poznat posvojoj bogatoj kulturnoj sceni, koja obuhvata muzeje, galerije, pozorišta i muzičke festivale.Posetioci mogu istražiti Gornji grad, sa svojim uskim ulicama i baroknom arhitekturom, kao iprošetati šetalištem Strossmayerovo šetalište, poznatim kao "šetalište ljubavi". Takođe,nezaobilazna destinacija je Muzej suvremene umetnosti, koji nudi impresivnu zbirku savremeneumetnosti iz Hrvatske i sveta.

Ukoliko idete iz Srbije u druge gradove Hrvatske, BiH, Crne Gore, svakako preporučujemo darazmotrite i opciju da putujete avionom. Air Srbija nudi odlične cene za zemlje u regionu.Ako se odličite za ovaj korak a imate svoj automobil, svakako je preporuka da izaberete neki odprivatnih parkinga blizu aerodroma Nikola Tesla, jer javni parking zna da bude jako skup i ovimećete prilično uštedeti. Aerodrom parking agencije se nalaze blizu terminala, tako da za samonekoliko minuta na gejtu. Ove agencije nude besplatni prevoz do terminala, nude jako siguranparking, koji je ograđen, pod video nadzorom i skoro svaki ima i čuvara.

Kulturna raskoš Balkana nudi nezaboravna iskustva i avanture za svakoga. Posetioci moguistražiti bogatu istoriju, arhitekturu, gastronomiju i prirodne lepote ovog regiona, upoznajući sesa različitim kulturama i tradicijama. Bez obzira da li ste zaljubljenik u umetnost, istoriju, priroduili noćni život, Balkan ima nešto za svakoga. Ova kulturna avantura sigurno će ostaviti trajneuspomene i inspirisati vas da se ponovo vratite ovim fascinantnim destinacijama.

Autor: