AKTUELNO

Nije novost da loš san uzrokuje nedostatak energije, razdražljivost i povećan apetit. Ipak, nedavno objavljeno istraživanje u "Royal Society Journal" otkriva još dublje posledice: loš san može nas činiti vizuelno starijima i uticati na našu percepciju sopstvene dobi, što je ključno za našu dugovečnost.

U prvom istraživanju, koje je obuhvatilo 429 učesnika različitih dobi, ispitanici su odgovarali na pitanja o percepciji sopstvene dobi i kvalitetu sna u proteklom mesecu. Drugo istraživanje sa 186 učesnika fokusiralo se na povezanost između kratkotrajne sitosti i nedostatka sna, gde su učesnici spavali devet sati u jednom eksperimentu, a samo četiri sata u drugom. Rezultati oba istraživanja pokazali su da učesnici koji ne spavaju dovoljno osećaju da izgledaju stariji.

Svakako, postoji jasna povezanost između osećaja pospanosti i percepcije starenja, gde se osobe koje su izrazito neispavane osećaju starijim deset godina u poređenju sa onima koji su manje pospani.

Kako poboljšati kvalitet sna?

Preporučuje se redovno spavanje sedam do devet sati po noći, kontrola buke, svetla i temperature u spavaćoj sobi, ograničenje stimulansa poput kofeina, kao i uvođenje opuštajućih aktivnosti pre spavanja. Redovna fizička aktivnost i tehnike za smanjenje stresa takođe mogu pomoći u poboljšanju kvaliteta sna.