AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić i učenik Bogdan Gavrić presekli su vrpcu i na taj način svečano otvorili novoizgrađenu fiskulturnu salu u Osnovnoj školi „Dušan Vukasović Diogen” u Surčinu.

Događaju su prisustvovali član Gradskog veća Miloš Dangubić, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak, predsednik opštine Stevan Šuša i direktor škole Duško Nedeljković.

Foto: Beograd.rs

Vesić je istakao da mu je veliko zadovoljstvo što prisustvuje otvaranju ovakvog objekta, tim pre što se u dvesta godina staroj školi u Bečmenu, sa 438 učenika, nastava fizičkog obrazovanja obavljala do sada u prostoriji od pedeset kvadrata.

– Mi smo kao Grad Beograd uložili oko 55 miliona dinara u izgradnju fiskulturne sale koja ima 800 kvadrata, od kojih dvorana zauzima samo 560. Sada deca imaju sve uslove kako bi se konačno nastava fizičkog obrazovanja održavala onako kako treba – istakao je Vesić, dodajući da se na taj način ostvaruje politika grada da se prigradske opštine ne razlikuju od centra grada i da deca ovde imaju iste uslove za život, igru i učenje kao i njihovi vršnjaci u centru grada.

Foto: Beograd.rs

On je istakao da se uveliko radi na tome i kao primer naveo opštinu Obrenovac u kojoj nema više nijedne škole bez fiskulturne sale, kao i da će u njima, baš kao i u ovoj u Bečmenu, stasati neki budući šampioni.

Vesić je podsetio da je nedavno Vlada Republike Srbije usvojila Nacrt novog zakona o glavnom gradu koji će omogućiti da prigradske opštine dobiju nadležnost za izdavanje građevinskih dozvola do pet hiljada kvadrata, legalizaciju do tri hiljade kvadrata, mogućnost da donose urbanističke planove, imaju svoja javna preduzeća, što će sve doprineti njihovom ubrzanom razvoju.

– Opština Surčin će biti prigradska narednih pet godina. Nakon toga polako će preći u gradsku jer će ovde doći najveće investicije, postaće veliko gradilište i biće povezana BG-vozom – istakao je zamenik gradonačelnika.

On je podsetio da će Grad Beograd dobiti i nove nadležnosti u poljoprivredi, što je važno za opštinu Surčin. Grad će imati svoju poljoprivrednu inspekciju i uvešće se nova institucija poljočuvara, koji će voditi računa o poljoprivrednom zemljištu.

Foto: Beograd.rs

Stevan Šuša je najavio da će se na teritoriji ove opštine raditi i golf tereni, koji će, prema njegovim rečima, biti veoma značajan sportski investicioni poduhvat. Projekat se privodi kraju, dodao je on, a tereni će se nalaziti na oko kilometar od nove fiskulturne sale. Osim golf terena, na površini od oko tri stotine hektara biće i hotela i drugih sadržaja.

Šuša je precizirao da preostaje da se fiskulturna sala izgradi i u školi u Dobanovcima.

– Uz pomoć grada, sve škole u Surčinu su sređene i funkcionalne, te mogu da posluže za uzor – rekao je Šuša.

Foto: Beograd.rs

On je najavio i rekonstrukciju stare škole u Kosovskoj 2, koja je više od dve, tri decenije bila van funkcije, gde će ubuduće biti smešten vrtić. Vrlo brzo biće otvoren i vrtić u Boljevcima, istakao je Šuša.

– Surčin se ubrzano razvija i može se očekivati da bude vodeća opština u Beogradu – rekao je Šuša.

Direktor OŠ „Dušan Vukasović Diogen” Duško Nedeljković kazao je da ova škola, iako ima tradiciju dužu od 200 godina, nikada nije imala svoju fiskulturnu salu. On je zahvalio Gradu Beogradu i predsedniku opštine Surčin, kao i meštanima koji su svojim zalaganjem doprineli da ova škola danas dobije vlastitu salu za fizičko vaspitanje.

U kulturno-umetničkom programu učestvovali su članovi KUD „Biseri” iz Boljevaca koji su izveli splet igara.

#Goran Vesić

'